Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dinsdag aftrap van lokale acties Kempen van boeren om hun ongenoegen te uiten

Boerenprotest bij VMM Herentals

Na de goedkeuring van het stikstofdecreet afgelopen week, is de teleurstelling bij boeren overgegaan in actiebereidheid. Boeren werken zich uit de naad, maar voelen zich niet gerespecteerd door het beleid. Boerenbond en Groene Kring plannen lokale acties komende week.

Dinsdag vindt in de provincie Antwerpen de aftrap plaats.

In een onstabiele wereld zou de eigen voedselvoorziening een van de eerste bekommernissen moeten zijn.  Onze boeren worden echter geconfronteerd met een spaghetti aan regelgeving vanuit Europa, die hen bijkomende eisen stellen, tot in het absurde.

De overheid bepaalt wanneer een boer wat mag doen op zijn eigen veld en hoe hij dit moet doen. Maar wie kent het veld en zijn dieren beter dan de boer zelf?

Regelgeving verstikt boeren

De Europese habitatrichtlijn werd vertaald in een Vlaams stikstofdecreet. Boeren worden in een keurslijf van drempelwaarden geduwd waar ze weinig impact op hebben, maar die wel zeer grote gevolgen voor hun onderneming hebben. Ondertussen wil Europa nog een natuurherstelwet goedkeuren die nog eens een bijkomende zware impact op onze Vlaamse landbouw zal hebben.

Het akkoord dat de landbouw- en milieuorganisaties in onderling overleg gemaakt hebben om de waterkwaliteit te verbeteren, wordt niet in beleid omgezet omdat het waarschijnlijk toch onvoldoende zal zijn voor Europa. “Men ontneemt onze landbouwsector de nodige ademruimte en toekomstperspectief. Dit is onhoudbaar”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

Boeren worden opgezadeld met torenhoge kosten, die niet doorgerekend kunnen worden. “Door de onzekerheid over de toekomst, durven boeren geen investeringen meer te doen. Als we in de toekomst in Europa en in Vlaanderen ons eigen voedsel willen produceren, moeten onze boeren ondersteund worden, in plaats van overladen met zoveel bijkomende voorwaarden, dat ze er uiteindelijk de brui aan geven”, stelt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring.

Aftrap van reeks lokale acties Kempen Neteland

“De teleurstelling van de voorbije dagen is omgeslagen in actiebereidheid”, stelt Lode Ceyssens.

“Boeren willen hun stem laten horen. Maar meer nog willen ze steun vanuit de maatschappij. Want boeren brengen elke dag het eten op de tafel van vele Vlamingen.” Dinsdag 30/1 vindt in de provincie Antwerpen de aftrap plaats van een reeks lokale acties.   Foto NNieuws.

Boerenprotest bij VMM Herentals

Deel dit artikel